vanliga kroppsliga fenomen

Ahhh det rycker i min ögonvrå sådär som de brukar göra ibland. De är skit jobbit! Det har typ gjort det sen jag åt middag. Jag kollade upp va det beror på och jag hittade där det stod om några vanliga kroppsliga fenomen.

1. Vaför är gäspningar smittsamma?

Vi kan utan större problem sätta oss in i en gäspande persons tillstånd och det framkallar en omedveten imitation av deras beteende. Psykologiska test har visat att personer med god självkännedom och empatisk förmåga har lättare än andra att ”ta över” gäspningar. Den som inte så lätt låter sig smittas av gäspningar har som regel svårare att uppfatta sociala koder och förstå vad som kan uppfattas som sårande och stötande. Att gäspa när någon annan gör det är ett urgammalt beteende och hjälpte våra förfäder att strukturera tid för aktivitet och för vila.

2. Vaför kurrar det i magen när man inte är hungrig?

Ljudet kommer från små krampryckningar i nervtrådarna som leder till tunntarmen som får tarmen att dra ihop sig med ett knorrande läte. Den här reaktionen kan framkallas av blotta tanken på mat. Även drömmar om choklad eller något gott du skulle vilja ha till middag – oavsett om du för stunden inte är hungrig – kan sätta i gång de här reflexerna. Hjärnan är första redskapet för matsmältning. Pepparmint- eller ingefärste brukar kunna ha en lugnande effekt på bullrande magar.

3. Vaför svartnar det ibland för ögonen när man reser sig upp?


När du ligger ner behöver inte hjärtat arbeta mot gravitationskraften för att pumpa blod upp till hjärnan. Om du plötsligt reser dig upp måste hjärtat och blodvenerna lägga in en högre växel och den korta känslan av yrsel beror på blodbrist i hjärnan. För långa personer och personer med lågt blodtryck är det här en vanligare åkomma eftersom det tar längre tid för blodet att nå huvudet.

4. Vaför får man hicka?

Hicka får vi ofta när vi till exempel äter någon kryddstarkmat, dricker något kallt eller i samband med alkohol, och det beror på att en nerv som går till diafragman irriteras. Diafragman drar snabbt ihop sig och då påbörjas en kraftig inandning av luft. Inandningen avbryts snabbt av att passagen genom struphuvudet i halsen stängs av kroppens reflex. Själva hickljudet som hörs kommer när struphuvudet som plötsligt stängs i den förbirusande luften.

5. Vaför får man ryckningar i ögat?

Det här är en ofarlig men inte helt ovanlig åkomma som kan framkallas av för mycket koffein eller sömnbrist. Ryckningarna, som är vanligast i det nedre ögonlocket, försvinner som regel efter ett par minuter men om de regelbundet återkommer rekommenderas att dra ner på intaget av kaffe och kolsyrade drycker.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
bloglovin