hälso pedagogic

Jag tänkte bara skriva lite om lite saker jag har läst om på hälso pedagogin. Jag tycker de är intressant att läsa så jag hoppas ni oxå gör de :)
Inom beteendevetenskapen brukar man skilja på två typer av individer, typ A och typ B. Typ A har stor risk att drabbas av skadlig stress. Det är den gruppen männsikor som blir otåliga i bilköer, har lätt för att bli irriterade och har svårt att gå ner i varv när de är lediga. Typ B-individer är i jämförelse med typ A-individerna mer avlappnade. De stressar och tävlar inte lika mycke me sig själv och andra. Detta är bra för den psykiska hälsan. Man kan försöka ändra på tillvaron för att den ska va mindre stressig, vilket i sin tur förbättrar hälsan både fysiskt och psykiskt. Här kommer några kännetecken på typ A-individer och råd till dom:

1. Typ A-individer gör flera saker samtidigt. Ofta läser de tex samtidigt som de äter.

Råd: Det är känt att kvaliteten på de man gör blir bättre om man koncentrerar sig på en sak i taget. Man gör mindre misstag och behöver inte göra om så mycke. Försöka därför inse att du inte behöver göra allt själv och öva på att ägna dig åt en sak i taget, även om de gäller enkla saker som måltider.

2. Typ A-individer är tävlingsmänniskor. De sätter en ära i att vara först och bäst. De tävlar alltid, även inom familjen och i vänkretsen.

Råd: Männsikor ska inte dömas utifrån vad de gör utan utifrån vad de är. Försök därför gilla aktiviteter och umgänge utan att känna tävlingshets. Eventuellt kan du medvetet undvika samtalsämnen som kan leda till resultatfrågor.

3. Typ A-individer blir lätt arga och skäller på folk. Deras tålamod är litet och de behövs inte mycke för dom ska bli irriterade. Efteråt får de dåligt samvete.

Råd: Det är inte alltid bra att undvika konflikter och lägga locket på. Samtidigt kan de vara bra att försöka omvärdera vissa situationer. Det som hänt är kanske inte så farligt trots allt? Man kan tex fråga sig själv två frågor: "är de värt att bråka om saken?" "Är de igentligen denhär personen eller situationen som jag är arg på?".

4. Typ A-människor blir lätt otåliga, tex i bilkö eller nån som tar lång tid på sig att få nått utfört.

Råd: Försök att ta den stillastående bilkön som ett tillfälle till avkoppling. Tänk på något trevligt och passa på att fantisera om annat. Att stå i en bilkö är en träningssak. Umågs med männsikor som är lugna. Det kommer att påverka dig.


Postat av: miila! :)

Hej! Kom av en slump in på din blogg och läste lite.. Du skriver bra! :)

Det jag egentligen skulle säga, var att jag fullkomligen ÄLSKAR din design! Gillar det med en helsvart sida med färgad och vit text, det är snyggt! Headern var också finfin :)

Duktigt ;D

2009-11-04 @ 20:48:54
URL: http://risochlinser.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
bloglovin